torstai 23. elokuuta 2012

Tuumailuja ja senttejä

En olisi kuvitellut että tulee päivää, jolloin hylkyä on mukava saada. Tänään minulla oli sellainen päivä. Vaikka ykkönen on jo julkaistu omakustanteena, jokin osa minusta haluaa saada selvyyden olisiko tekstini kelvannut kullekin kustantamolle. Tänään sitten sain yhden kustantamon  vastauksen lyhyen palautteen kera, jossa toivotaan lähettämään käsikirjoituksia jatkossakin heille. Pihviosuudessa mainittiin päähenkilön ohkaisuudesta, mutta samalla kiiteltiin pahiksen kuvausta. Ja kehuttiin vauhdikasta, seikkailumaista juonta. Ihanaa :-) Suurin ongelma oli kuitenkin tarinan ajankohtaisuus, kirjan myynnin ei uskota vetoavan enää maagisen päivämäärän jälkeen. Niinpä. Tämän kässärin piti olla valmiina jo kaksi vuotta sitten.
Onko hassua olla onnellinen hylystä? Minä olen, satakymmenprosenttisesti. Ensimmäinen palautteellinen hylkyni :-)

Kannattiko omakustanne? Ei ainakaan ansaintamielessä. Tosin se ei ollut edes tavoitteena. Muuta hyötyä on vielä liian aikaista arvioida. Tämä kokemus on opettanut ainakin sen, että omakustannetta on lähes mahdotonta saada kirjakauppojen hyllyille. Ei siellä näy Jonain päivänä kaduttaa- omakustannettakaan. Myöskään lehtikritiikkejä ei lähettämistäni ilmaisnäytteistä huolimatta herunut ainuttakaan. Ei edes paikallislehdistä. Tosin espoolaiset paikallislehdet ovat aika suuria. Onneksi ykkösestä on tehty kaksi blogiarviota, olen niistä hurjan kiitollinen.
Kirja myy hieman tasaiseen tahtiinsa, enkä mitään suuria odottanutkaan. Ja nyt se näyttäisi olevan hankinnassa useampaankin kirjastoon. Jännittävää, mahtaako se tarttua lukijoiden matkaan? Suomen kirjastolaitos on aivan huippu, mahtava instituutio niin lukijan kuin kirjoittajankin näkökulmasta (huomaatteko, en tohdi kutsua itseäni kirjailijaksi).
Google Adwordsien avulla on muuten halpa mainostaa, jos jotain sattuu kiinnostamaan. Sitä kautta olen saanut generoitua liikennettä Ajan loppu-sivulleni.

Nyhjään kotona, vaikka Helsingissä taiteillaan yössä. Olin suunnitellut meneväni, mutta alkusyksyn flunssa sai minut toisiin aatoksiin. Tein sitten taidetta itse tänään ja jatkankin kenties vielä.

23 kommenttia:

 1. Mukava että antoivat kuitenkin palautetta, ja koska ilmeisesti suht' hyvän kuvan kirjoituksistasi sinne jätit, niin muistavatpahan sinut sitten jatkossakin. Siitä on hyvä jatkaa. Word.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan että muistavat, ja itse yritän ottaa oppia pihviosuudesta. Kyllä tämä standardihylsyn aina voittaa ja kannustavien sanojen valossa lämmittelen vielä pitkään.

   Poista
 2. Hei, kiva että tuli hyvä hylsy! Niitä tosiaankin on, minäkin olen saanut niitä, useampia. Jotkut ovat olleet hyviä siksi, että ne ovat ylipäätään tulleet ja sulkeneet jonkin kaaren ja toisissa on vain ollut niin hyvänmielen lauseita, ettei ole voinut tulla muuta kuin iloiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kuin suoraan minun mietteistäni, asioille on hyvä saada päätös, vaikka se olisi "ei kiitos".
   Tekisi mieli kehystää tämä kirjoituskammioni seinälle ja imeä energiaa voimalauseista pahan päivän varalle.

   Poista
 3. Täytyypä hätyyttää omaa kirjastoa, haluan Ajan lopun sinnekin :)
  Ja kyllä, ykkösen hylyt ovat ilahduttaneet. Ne antoivat luvan siirtää sen osalta turhan toivon (joka on inhottava näkertävä tunne) syrjään ja tekstin pöytälaatikkoon. Ja suuntaamaan kohti uusia pettymyksia ;)
  -Leijona

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hätyyttele ihmeessä, kiittelen jo etukäteen ;-)
   Tuo on kyllä hyvä pointti, joskus on hyvä saada asioille kunnon päätös, jotta voi keskittyä jatkamaan matkaa.

   Poista
 4. Palautteellinen hylsy oli itselleni tosi iso juttu ja erittäin hyödyllinen, koska käytin palautetta ja sen vinkkejä hyödyksi seuraavaa kirjoittaessani. Huomasin, että ainakin Helsingissä Ajan loppua saa kirjastosta! Ja jos lohduttaa, niin ei kustantamojen kustantamia esikoiskirjoja näy välttämättä yhtään sen paremmin kirjakaupoissa: Akateemisessa kirjani oli päässyt upeasti uutuus-pöydälle, mutta monissa pienemmissä paikoissa ihmiset ovat joutuneet tilaamaan oman kirjani erikseen kauppaan, koska hyllyssä sitä ei ole. Jotkut kaupat ovat tilanneet vain yhden näytekappaleen, ja pitävät sitä varastossa. Jos kirja saa arvioita ja näkyvyyttä, tai ihmiset käyvät sitä paljon kysymässä, tilanne tietenkin muuttuu, mutta ei kustantamoiden kustantamilla esikoiskirjoilla siis ole ainakaan alussa välttämättä erilainen tilanne kuin omakustanteilla.

  Tsemppiä, nyt käytät hyödyksi palautteen ja seuraava kirja pääsee kustantamon leipiin ihan varmasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, jos kirjani on jo Helsinginkin kirjastossa! Yritän vakoilla netin kautta mistä kaikkialta sitä löytyy, mutta ilmeisesti nettitiedot eivät ole aina ihan ajan tasalla.
   Juu, hämmästyin tätä esikoiskirjailijoiden kohtaloa jo kesällä Mifongin perinnön osalta ja nyt sinun kirjasi osalta. Espoon Sellon Suomalaisessa ei ollut aluksi kumpaakaan, vaikka nettikirjakaupoista kirjaa oli saatavilla. No, ei siinä auttanut muu kuin antaa kassalla palautetta ;-)
   P.S. Kirjasi on nyt minulla lukuvuorossa ja minulla oli alhainen suunnitelma analysoida lukiessani mitä vaaditaan julkaisukynnyksen ylittämiseen. En kykene, tarina on liian mukaansatempaava ja juuri sellainen joita rakastan. Eli annan tarinan temmata mukaansa ja jätän analysoinnit jonkun toisen kirjan kohtaloksi ;-)

   Poista
  2. Ihana Rina, kiitos, tuon parempaa palautetta tuskin olisi voinut saada :)

   Poista
  3. Niin ja vielä, että löysin Ajan lopun nimenomaan netin kautta jostain kirjastosta, kun kaveri linkitti uutuushyllyyn virtuaalisesti, ja siellä oli sekä Ajan loppu että KSV. Muistaakseni oli Helmetissä, mutta saatan erehtyäkin, oli joka tapauksessa kiva nähdä kummatkin siellä, vaikka lainaaman en pääsekään :)

   Poista
  4. Tässä sama linkki: http://luettelo.helmet.fi/screens/uutuudet_dekkaritfin.html

   Poista
  5. Haa, siellähän ne tosiaan molemmat komeilevat! Ihanaa ja kutkuttavaa ;-)
   Ja kiitos linkistä, minulta oli jäänyt tämä huomaamatta.

   Poista
 5. Jee, onnittelut kivasta hylsystä. Minä en ole koskaan saanut kivaa hylsyä, ne ovat kaikki olleet samanlaisia, tyhjiä ja mitäänsanomattomia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minullakin ne muut, tämä oli ensimmäinen kiva. Hampurilaisen leipähöttöosuus tuntui mukavalta, mutta ennenkaikkea annan arvoa pihville. Ihanaa, että kustannustoimittaja näki vaivaa raapustaa ne meiliinsä.

   Poista
 6. Tuohan on hyvä hylsy.

  Sääli ettei omakustanteita oteta yhtä vakavasti kuin julkaisukynnyksen ylittäneitä kirjoja. Kirjasi on oikein hyvä. Ja minä en edes pidä jännäreitä. Se miljöö, vau!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Dee :-)
   Toisaalta kyllä ymmärränkin tuon nihkeän suhtautumisen, omakustanteissa on riskinsä niin kaupoille kuin arvosteluja tekeville lehdillekin. Siinä on uskottavuus kyseessä. Tarkoitus ei ollut valittaa (vaikka valitukselta tuo jälkikäteen luettuna kuulostaa). Halusin lähinnä nämä asiat postatuksi muille omakustannetta harkitseville ja itselleni tulevaisuutta varten. Jos sattuisin silloin olemaan yhtä kärsimätön kuin ykkösen kanssa.

   Poista
 7. Kiva, että sait palautetta. Siitä on varmasti apua, jos tarjoat uutta käsistä samaan kustantamoon, toivottavasti siellä muistetaan sitten sinut. :) Harmi, että pääkaupunkiseudulla ja muissa isoissa kaupungeissa on varmasti vaikea saada lehtikritiikkejä omakustanteista (tai muistakaan kirjoista). Oman synnyinkaupunkini lehdessä on aika useinkin omakustanteita, oman kaupungin tuotoksia halutaan kai nostaa esiin ja pikkulehdissä se onnistuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen vieläkin ihan onnessani palautteesta, nyt jo kahdella kustantamolla oli vastauksena muutakin kuin perushylsy.
   Hih, jos vielä joskus pyörrän päätökseni ja tekaisen toisen omakustanteen, pitänee muistaa muuttaa pienemmälle paikkakunnalle.

   Poista
 8. Ihana kuulla, että fiilikset ovat positiiviset :) Tsemppiä urallesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Helmi-Maaria, en olisi kyllä etukäteen uskonut että hylsystäkin voisi näin ilahtua ;-)

   Poista
 9. Rina, tunnutus blogissani :)
  -Leijona
  http://leijonakirjoittaa.vuodatus.net/

  VastaaPoista
 10. Heh, lisää tunnustuksia minun blogissani :)

  VastaaPoista
 11. Blogissani on sinulle haaste.

  VastaaPoista