perjantai 8. kesäkuuta 2012

Kun kirjoitus ei luista

Tuntuu uskomattomalta, että kesäloma häämöttää parin viikon päässä. Viime aikoina olen ollut nääntyä työtaakan alle. Työasiat ovat syöneet myös ilta-aikaani. enkä tällä viikolla ole jaksanut edes kirjoittaa kunnolla. Muutaman ideanhippusen olen saanut talteen, mutta kunnon tekstiä ei ole syntynyt.
Tänään en aio edes yrittää, vaan käperryn viltin alle ja luen. Viluttaa, vaikka ulkona on suhteellisen lämmin. Kenties kesäflunssa iskemässä? Saisi kyllä tulla nyt, eikä sitten loman alkaessa.
Olen huomannut että välttelen muutoinkin Aavistusta, kolmonen on saanu enemmän kirjoitusaikaa. Aion ottaa huomisesta alkaen Rooiboksen lääkkeen käyttöön ja kirjoittaa koko ensi viikon Aavistusta vaikka vain yhden sivun päivässä. Muutoin saattaisin luulla, että minuun on iskenyt writer's block.
Stephen King on antanut samantapaisen neuvon. Kun writer's block iskee, pitää kuvitella tekevänsä fyysistä työtä. Niinkuin muurari latoo tiiliään, kirjailija takoo näppikseltä sanoja. Huomenna yritän.


8 kommenttia:

 1. Minullakin on kaiken maailman kirjoittamisen ulkopuolinen stressi haitannut kirjoittamista. On vaikea kirjoittaa, jos koko ajan on samalla huolissaan jostain! Mutta onneksi tosiaan on kesä - tai ainakin pitäisi olla kesä. Helteitä odotellessa. :)

  Toivottavasti vältyt flunssalta tai se ei ainakaan iske lomalla.

  Minkä tyylinen kolmosesi on genreltään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta, kirjoittaminen ei luista jos päässä muhii muita murheita. Ehkä ne tästä, meillä molemmilla.
   Flunssa tuli nyt, ei onneksi kovin pahana joten ehkä saan lomailla rauhassa.

   Kolmonen on myös jännäri, ehkä vähemmän viihteellinen ja realistisempi kuin ykkönen. Ainakin vielä tässä vaiheessa. Jotenkin koen tämän genren helpoksi kirjoittaa. Ja siinä saa irrotella.
   Kakkosen piti olla vakavahenkistä proosaa, mutta viime aikoina tuo päähenkilö on heittäytynyt hieman hulvattomaksi. Saa nähdä, jääkö lopulliseen versioon.

   Poista
 2. Minullakin on jumittanut viime päivinä, mutta väitän, että kaikki liittyy työkuvioihin, kesälomakuvioihin ja ihan tavalliseen puuhaan, jota kesällä vaan on enemmän kuin talvella. Välillä vaan pitää ajaa nurmikko jne.

  Yritän itse kirjoittaa vähän joka päivä, mutta ongelmana ei oikeastaan ole se tekstin tuottaminen, vaan nyt M:n kanssa se, että saisin joistain punaisista langoista kiinni. Haluaisin kovasti M:n sinulle jo luettavaksi, mutta en viitsisi kiusata sinua sillä vanhalla versiolla, johon on tullut hirveästi muutoksia. Ehkä jaksat vielä odottaa :)

  Ajan loppu on muuten vieläkin Vinttikamarissa luetuimpien postausten joukossa! Ja se on aika harvinaista, että yksittäinen kirja pysyy noin pitkään luettujen joukossa! Onnea!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä se johtuu minullakin juuri tuosta, kaikkea muuta on vain liikaa ja illalla kun istahdan koneen ääreen takki onkin jo tyhjä.
   Kyllä minä maltan odottaa, sinulle on enemmän hyötyä jos lähetät uusimman version. Helppoa se tosin ei ole, sen verran kutkuttava työnimi kirjallasi on :-)
   Tuo Vinttikamari-uutinen on kyllä mahtava! Ja olen huomannut että sitä kautta virtaa lukijoita edelleen kirjasivulleni. Sivustosi on todella erinomaisesti verkostoitunut. Taidan olla sinulle pullakahvit/skumppalasillisen velkaa :-)

   Poista
 3. Vaikka itsellä tulee kirjoiteltua vain huvikseen, inspiraatio-blokki iskee aina toisinaan ja nimenomaan silloin, kun on huolia mielessä. Sen olen omalla kohdalla noteerannut, että tekstiä pursuaa erityisen hyvin jossain muualla kuin kotona (odotusauloissa istuessa tai kahviloissa ja etenkin aamutuimaan, kun on vielä vähän muita ihmisiä liikkeellä) sekä hiukan yliväsyneenä, niin pöhköltä kuin se kuulostaakin :D Luinkin kerran joskus jostain, että kannattaa ainakin yrittää löytää ja tunnistaa se oma paras kirjoitusmielentila ja -paikka, joissa inspiraatio syntyy kuin itsestään. Mutta toimii varmasti tuo Kinginkin neuvo, eikö hällä ole tapana kirjoittaa tietty määrä joka päivä kurinalaisesti?

  Olis mielenkiintosta kuulla, miltä tuollainen "tiilien latomis"-menetelmä tuntuu ja toimiiko se :D Työn iloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, tuo on kyllä mainiota miten sitä tekstiä pursuilee juuri silloin kun vähiten osaa odottaa. Muistan sen eräänkin kerran kun kesken ruokaostoksien sain kunnon inspiraation kaupan leipähyllyllä. Hmm, kotiinviemisinä oli silloin hyviä ideoita ja vain puolet suunnitelluista ostoksista.
   Tänään kokeilin tuota tiilien latomista. Alku oli tahmea, ekan puolituntisen päkistin sanoja virke kerrallaan väkisin. Mutta kun lopetin aikaansaannoksieni lukemisen, vauhti yltyi ja teksti soljui normaalisti. Sain aikaiseksi kolme sivua raakatekstiä ja ideoitua uuden kohtauksen. Eli kyllä se jotenkuten toimii, ainakin tänään :-)

   Poista
 4. Jännittävää miten monella tuntuu olevan nyt jotenkin hidasta. Pitää kait kokeilla tota sivu perpäivä menetelmää, jospa se jotenkin siitä etenee.

  VastaaPoista
 5. Taitaa olla jokin alkukesän epidemia kirjoittajien keskuudessa. Sivu per päivä ei onnistunut eilen, tein töitä yömyöhään. Nyt akuutein työdeadline ohitettu, ehkä tänään tuuli on myötäisempi

  VastaaPoista