perjantai 6. heinäkuuta 2012

Murha suviyössä

Joudun tekemään murhan. Enkä nyt puhu hyttysistä tai muista itikoista. Tähän johtopäätökseen tulin vietettyäni viikon kirjoittamatta. Aivan mielettömän terveellistä istua autossa tuntitolkulla läpi Suomen. Kyseessä ei ole siis mikään pikaistuksissa tehty tappo vaan ihan harkittu teko. Hyvästi Hanna K, Aavistuksen päähenkilö, tänään on sinun aika päättää päiväsi.
Motiivi: olit liian totinen ja kevyt tämän romaanin päähenkilöksi, sisäinen ajatusmaailmasi ei sovi kirjan tarinaan. Tunnetasolla herätit minussa lähinnä myötähäpeää. Ja todennäköisesti myös mahdollisissa tulevissa lukijoissakin. R.I.P. Hanna K, ellen sitten herätä sinua henkiin sivuhahmona!
Huoh, ja minulla alkaa sitten reipas muokkausurakka kun synnytän uuden päähenkilön Hanna K:n tilalle. Jotta pysyisin paremmin kärryillä, täytyy keksiä henkilölle uusi nimi. Anne vai Merja? Tai kenties Sari? Itse tapahtumat saavat pysyä ennallaan, muutan ainoastaan päähenkilön suhtautumista tapahtumiin. Ja ehkä hieman muiden hahmojen suhtautumista päähenkilöön. Näinkin voi näemmä kirjoittaessa käydä.

Suomen reissumme oli antoisa, kuulin matkan varrella ihanan meheviä murresanoja kuten:
- muori mummusta puhuttaessa
- ropposia = kolikoita parkkirahaksi
- tuima ruoka suolattomasta ruuasta (itse yhdistäisin sen tuliseen)
- viruta koivet puhtaaksi, tätä en ole kuullut pitkään aikaan ;-)
- koholi lelut pois veestä, komensi eräs äiti lastaan keräämään vesilelut pois järvestä. Jos kuulin/ymmärsin oikein ;-)

14 kommenttia:

 1. Radikaali ratkaisu! Mutta varmaankin päähenkilösi jälleensyntyy entistä ehompana! Tunnen muuten monta Hannaa, Annea ja Saria. Nuo nimet on aika yleisiä omassa ikäluokassani, tai sitten minusta vain tuntuu siltä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tuo radikaalia, etenkin näin myöhäisessä vaiheessa. Olisi pitänyt reagoida jo aiemmin. Päähenkilöni on 45-vuotias, siinä ikäluokassa ainakin on paljon tuon nimisiä.

   Poista
  2. Hmm, ne on varmaan sitten on yleisiä vähän kaikissa ikäluokissa, kivoja nimiä kaikki joka tapauksessa. :)

   Poista
 2. Oi, rauha hänen muistolleen.

  Päähenkilöiden syntyminen onkin merkillinen asia. Minua on kirjoittajana muutamalta eri taholta kehuttu hahmojen luomisessa ja luulenkin, että se on vahvuuteni. Päähenkilöni syntyvät yleensä hyvinkin spontaanisti, yleensä niin päin, että ensin saan jonkinlaisen etiäisen tarinan juonesta ja äkkiä hahmo vain putkahtaa ajatuksiini, esittäytyy ja ilmoittaa olevansa päähenkilö. Minä katselen vierestä, että jaahas, näin se sitten kävikin. En ole koskaan vaihtanut tarinan päähenkilöä, mutta esimerkiksi M:ssä alunperin peruskiltti, iloinen ja positiivinen 12-vuotias muuttui hiukkasen teinimmäksi 13-vuotiaaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla taas yleensä syntyy ensin tarina, jonkinlainen juonikehikko. Sen jälkeen ryhdyn kehittelemään tarinaan sopivia hahmoja. Hanna syntyi spontaanisti, mutta sopisi paremmin johonkin toiseen tarinaan. Minulla oli alusta asti Hannan kanssa vaikeuksia, tämä olisi pitänyt tehdä jo ajat sitten.

   Poista
 3. Ohhoh, olet hurja. Se on hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hurja, murhanhimoinen kirjoittaja iski ;-) Tämä olisi pitänyt tehdä ja nähdä jo kuukausia sitten.

   Poista
 4. Oi miten kodikas olo tuli lomamurrekommenteistasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, omakin korvani nautti uusista ilmauksista ;-) Olimme keskellä Suomea paikassa, jossa tapasi ihmisiä ympäri Suomea. Ja murteiden ilotulitus oli komeaa!

   Poista
 5. Jännärit on kivoja, ja niissä on sallittu olla killeri.. en ole kirjailija, vain harrastaja.,. sain idean tehdä blogien välinen yhteinen kesäjännäri. Otsikolla Varjojen saari, nyt sillä on jo oma sivu, http://varjojensaari.blogspot.com tein tänään, tosin alkuperäinen on yhä pieniä sanoja sivulla.
  Olisi kiva saada mukaan luova fiktio taitaja. Kiinnostaisiko? Kesäjännäriä saa jatkaa tai täydentää haluamastaan kohdasta. Itse olen vain tehnyt synopsin senkin hyvin löyhästi. jos tulet mukaan laita kommiin ilmoitus, myös sähköpostiini lähetetyt julkaisen kirjoittajan nimimerkillä tai nimellä. Hauskaa kesää terv paremminkin "riipustaja"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, en varmaankaan ole maailmanhistorian ensimäinen kirjoittelija joka tappaa päähenkiönsä ennen kirjan julkaisua. Tällaiset surmat ovat onneksi ihan lain sallimia.
   Kutkuttava idea tuo yhteinen kesäjännäri, ilman muuta kiinnostaa! Harrastaja se minäkin olen, niinkuin varmasti kaikki kirjailijat ennen julkaisua.

   Poista
 6. Radikaalit ratkaisut ovat hyviä! Kiva kuulla, että reissusi on ollut onnistunut. Minä haluaisin ajaa Suomen ympäri R:ni kanssa ensi kesänä, jotta hän tietäisi, millaista siellä kaikkialla todella on :)

  Viruttaminen tarkoittaa meidän murteella venyttämistä :D

  VastaaPoista